Азијски дивљи пас

Иди на навигацију Иди на претрагу

Азијски дивљи пас
Cuon.alpinus-cut.jpg
Cuon alpinus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Cuon

Hodgson, 1838
Врста:
C. alpinus
Биномијално име
Cuon alpinus
(Pallas, 1811)[1]
Cuon-alpinus-map.png
Распрострањеност азијског дивљег пса:     области у којима је врста у прошлости била присутна     данашња распрострањеност врсте     области у којима постоји могућност да је врста присутна
Синоними
  • Canis alpinus Pallas, 1811

Азијски дивљи пас, дола[2] или азијски црвени пас[2] (лат. Cuon alpinus) је врста сисара из породице паса.

Распрострањење

Ареал азијског дивљег пса обухвата већи број држава. Врста има станиште у Индији, Русији, Кини, Турској, Монголији, Казахстану, Пакистану, Тајланду, Лаосу, Бурми, Вијетнаму, Малезији, Индонезији, Бангладешу, Бутану, Камбоџи, Киргистану, Непалу и Таџикистану. Присуство у Кореји је непотврђено.[3]

Станиште

Станишта врсте су шуме, травна вегетација, речни екосистеми и пустиње.

Угроженост

Ова врста се сматра угроженом.[3]

Референце

  1. 1,0 1,1 Cuon alpinus База података укључује и доказе о ризику угрожености. (на језику: енглески)
  2. 2,0 2,1 „Правилник о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива - Прилог II”. pravno-informacioni-sistem.rs. 
  3. 3,0 3,1 Црвена листа (на језику: енглески)

Литература

Спољашње везе

Медији везани за чланак Азијски дивљи пас на Викимедијиној остави

The article is a derivative under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License. A link to the original article can be found here and attribution parties here. By using this site, you agree to the Terms of Use. Gpedia Ⓡ is a registered trademark of the Cyberajah Pty Ltd.