Црна жуна

Иди на навигацију Иди на претрагу

Црна жуна
Schwarzspecht.jpg
Мужјак црне жуне
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
D. martius
Биномијално име
Dryocopus martius
(Linnaeus, 1758)
Dryocopus martius distr.PNG
Ареал црне жуне

Црна жуна (лат. Dryocopus martius) је једна од најкрупнијих врста из породице детлића (Picidae). Потпуно је црна, осим црвеног темена. Насељава Евроазију.

Опис

Дужина црне жуне износи 45—47 цм, са распоном крила 64—78 цм. Кљун јој је дугачак 6,3 цм. У потпуности је црна, осим врха главе, који је црвен. Код женки је црвен само потиљак. Тежина тела је у просеку 300-400грама.

Распрострањење

Насељава већи део Европе, осим Британских острва и Исланда. У малој мери је заступљена на Пиринејском и Апенинском полуострву. Живи такође на подручју Кавказа и Сибира (односно у тајгама). На истоку се њен ареал протеже до северне Кине, Кореје, Камчатке и северних делова Јапана. У Србији има статус ретке птице, на широј територији Београда се може наћи на Авали.

Извори

Спољашње везе

The article is a derivative under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License. A link to the original article can be found here and attribution parties here. By using this site, you agree to the Terms of Use. Gpedia Ⓡ is a registered trademark of the Cyberajah Pty Ltd.